Аварийно запасен комплект – АЗК

 

Снимка: stock.adobe.com

Какво е АЗК и защо ни е нужен?
АЗК е аварийно запасен комплект (комплект за оцеляване – survival kit), състоящ се от вещи и средства, които да обезпечат необходимият минимум за оцеляване при аварии, природни бедствия, началото на война и др. кратковременни ситуации.

Основното му съдържание включва:
– Аптечка съдържаща по-обогатен набор от лекарства и пособия отколкото тази, която ползваме в EDC/КЕП комплекта (подробен пример ще има в отделна статия).
– Хранителни продукти – (1-во ниво) сол, захар, други подправки, (2-ниво) консервирано (сушено, или във вакуумирана опаковка) месо, консерва/и халва, други висококалорични храни, (3-ниво) пакет варива – боб, ориз, леща и др. (с приоритет са тези, които позволяват бързо приготвяне).
– Комплект бельо и комплект дрехи за смяна при необходимост (предимство имат компактността, добрата термо защита и повишената износоустойчивост).
– Минимален комплект посуда – касерола, купа, чаша, лъжица и вилица, стоманена бутилка (манерка, или друг съд за съхранение на вода), или комплект обединяващ всичките необходими (такива се намират в специализираните магазини).
– Инструменти – нож (здравина (фултанг с предимство), лесна поддръжка, позволяващ по-широк спектър на дейности), средства за добиване на огън (с приоритет магнезиева запалка, запалка с газ, кибрит, като е добре да са окомплектовани със сух спирт, памук и др.), качествен и надежден компас (механичен), минимален шивашки комплект, малко точило.
– Компактно (в сгънат вид) платнище, олекотено одеало, дъждобран, 15 – 20 метра здраво въже (паракорд, или друго).
– Лични хигиенни средства.

Хранителните продукти и лекарствата е задължително да се поддържат в срок на годност, и своевременно да се подменят с нови. Да се осигури пакетиране, позволяващо предпазването на продуктите и екипировката ни защитени от влага и лоши атмосферни условия.

Добре е количествата хранителни продукти да се предвидят за осигуряване на минимум едноседмичен порцион за продуктите от 2-ро и 3-то нива, и 3/6 месечен за тези от 1-во.

За предпочитане е АЗК да се побира в удобна, здрава и компактна раница позволяваща допълнително добавяне на товар към нея (пример: молле система).
Желателно е винаги да се търси компактност и ниско тегло (в рамките на разумното) с цел възможност за преход, или бързо придвижване без транспортно средство.

Допълнителното съдържание може да бъде както увеличен хранителен порцион, облекло и лекарства, палатка, спален чувал, малка газова бутилка в комплект с котлон, така и инструменти: трион, брадва, мачете, лопата, риболовни принадлежности, средства за дистанционна комуникация и актуална информация (радио, радиостанция и др.), фенер и батерии.
В допълнителните средства може да влизат оръжие и боеприпаси, като се има предвид, че при съхранение извън аварийни ситуации, а често и при такива, е задължително да са съобразени със законовите регулации на региона в който живеем.

You may also like...