Какво е EDC / КЕП и как се вписва в ежедневието ни?

Dash EDC 🙂

Като термин произлиза от английски и е абревиатура на Every Day Carry, което на български обозначава онези предмети, които носим със себе си ежедневно.
На места в този блог понякога този комплект ще описвам като КЕП (Комплект за ежедневно ползване) – когато много ме мързи да превключа клавиатурната подредба 😛
Това са онези предмети, които не просто могат да ни потрябват, а ползваме всеки ден.
Основните такива най-често са:
1. Портфейл
2. Ключове
3. Часовник
4. Нож (най-често джобен)
5. Телефон

За всеки от нас този набор често е строго индивидуален, като определящите съдържанието му фактори са средата, която обитаваме, професията ни и личните ни вкусове.
Най-често съобразяваме собствените си комплекти с нуждата от лекота и компактност, здравина, функционалност и устойчивост на външни влияния.

Понеже всички сме различни, с различно ежедневие, навици и необходимости, често в ежедневните комплекти се срещат и предмети като фенерче, тетрадка, или тефтер заедно с молив / писалка (др.), гребен, очила (диоптрични, или слънчеви), слушалки, запалка (кибрит, или друго средство), цигари (тютюн, лула и др.), носна кърпа (сухи и мокри кърпички в днешно време), външна батерия, мултитул, мултифункционален ключодържател, мини аптечка, чадър, и много още.

Някои от предметите, които използваме всеки ден, понякога е нужно да бъдат съобразени със законовите ограничения в страната, в която сме.
Такива най-често са ножът, мултитулът, или някои от лекарствените препарати в аптечката ни.

Всеки елемент от комплекта може да бъде част от АЗК (Аварийно запасен комплект), но АЗК в целостта си не се явява КЕП (EDC).

Снимка: vagabond.zavinagi.org

You may also like...